top of page

Hoe kunnen we Metatarsalgie behandelen?

Wat is metatarsalgie?

Bij metatarsalgie doet het pijn onder het midden van je voorvoet. Dit komt doordat de druk daar het grootst is. Ofwel: je leunt daar met je voeten het zwaarst op de grond. Bij gezonde voeten heb je meer druk onder de buitenste 2 delen van je voorvoet, ter hoogte van je grote teen en kleine teen. Dit klinkt ingewikkeld. Daarom zie je hier een illustratie, dan zie je het verschil.



 

Uitleg plaatje

Op het linker plaatje is een goede drukverdeling over de hele voet. Je staat stabiel en stevig. Op de rechter afbeelding is de druk onder het voorste deel van de voet over een kleiner gebied verdeeld. Hierdoor sta je minder stevig en doet lopen pijn. Er komt immers meer druk op een kleiner oppervlak. Denk je maar eens in: wat doet meer pijn: Als iemand met een naaldhak op je hand staat of met een sportschoen?


Last van eelt

Vaak gaat de pijn onder de voorvoet samen met eelt

Eelt ontstaat door druk en wrijving. Hoe meer druk er komt onder het midden van je voorvoet, hoe meer eelt zich zal vormen.



Eelt kan zich ook verspreiden over de hele onderkant van je voet. Eelt onder het midden van je voorvoet. Ook je tenen komen in de problemen. Bij metatarsalgie staan je tenen vaak omhoog. Hierdoor kunnen ze klauwen of doof aanvoelen.

Wat is de oorzaak van metatarsalgie?

Net als bij veel andere voetklachten is er niet één reden waardoor metatarsalgie ontstaat. Het kan ontstaan door:

  • Schoenen Schoenen en een hallux valgus. Nu 5 tips waar je op moet letten als je schoenen gaat kopen. Waar moet je… met smalle neuzen. De tenen krijgen niet genoeg de ruimte. Ze worden samengedrukt;

  • Schoenen met hakken. Deze zorgen ervoor dat er meer druk ontstaat onder de voorvoet;

  • Overgewicht;

  • Zwakke voetspieren: deze ontstaan doordat we onze voeten wegstoppen in stevige schoenen. Onze voetspieren hoeven daardoor niets meer te doen en worden lui;

  • Intensieve sporten zoals rennen en springen;

  • Leeftijd: het vetkussen onder je voorvoet wordt dunner als je ouder wordt;

  • Holvoet: met deze voetstand staat er extra veel druk op je voorvoet;

  • Aandoeningen zoals: reuma, jicht, diabetisch en oedeemvorming;


Uitleg tekeningen

In de afbeelding met de voetjes zie je links voeten die altijd op schoenen lopen. Zo zien de voeten van de meeste volwassenen er uit. Ook kinderen hebben vaak al deze voetvorm. In de stand van de tenen herken je de vorm van de neus van een schoen. Doordat de neus de tenen bij elkaar knijpt, verhoogt de druk onder de voorvoet. Rechts is de tekening van voeten die nog nooit op schoenen hebben gelopen. De tenen liggen nog mooi in het verlengde van de voorvoet. De druk onder de voorvoet is daar veel minder.

Is metatarsalgie erfelijk?

Metatarsalgie is niet erfelijk. Wel erf je van je ouders natuurlijk je bouw, de vorm van je voeten en de manier waarop je loopt. Daarbij gaven je ouders je schoenen. Misschien wel extra stevige schoenen die je nu nog steeds draagt. Door het gebruik van schoenen hoeven de spieren in de voeten minder te doen. Hierdoor verslappen ze; wat je niet gebruikt verzwakt immers. Zwakke voetspieren maken je voeten wankel.

Daardoor kan je voorvoet inzakken en verergert de druk onder het midden van je voorvoet. Gelukkig is hier iets aan te doen. Als je je voetspieren traint, versterken ze. Je staat steviger en de druk onder je voeten verandert. Ook vermindert het eelt. Een groot voordeel voor ouderen is dat ze minder snel vallen bij een goede drukverdeling.

Online Training Metatarsalgie

Op de eerste plaats leer je tijdens de training het gevoel in je voeten te verbeteren. Enerzijds voelen je voeten beter aan door de oefeningen, en anderzijds ben je bewust van wat er in je voet gebeurt. En doordat je beter voelt, ga je beter staan.

Ten tweede zal de soepelheid van de gewrichten toenemen waardoor de voeten makkelijker bewegen. Wist je dat voeten wel 33 gewrichten hebben? Stel je eens voor dat die allemaal een stuk soepeler zouden zijn dan nu! En op de derde plaats besteden we in de training aandacht aan het aanpakken van spieren die verkort zijn, spieren die verzwakt zijn, ofwel aan de hele spierbalans. Het resultaat van de training is:

  • Beter lopen

  • Een betere houding

  • Mooiere voet

  • Sterkere voet

  • Zonder pijn, tot in lengte van jaren.



 

Vraag GRATIS een oefening aan:




358 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page